צור קשר
073-2903040 | 0545-575212
baruchadv1@012.net.il

מכירת דירת מגורים שמופיע בעירייה במחסן

בפס"ד ו"ע 52894-03-17 שינל שטיין ואח' נגד מסמ"ק ת"א נידון מקרה של נישום שמכר את זכות הבעלות שהיתה לו בנכס מקרקעין המצוי בקומת הקרקע של בניין מגורים בעיר תל אביב שהוגדר על ידו, בדיווח האישי, כדירת מגורים מזכה כמשמעות מונח זה בחוק מיסוי מקרקעין.

מסמ"ק לא אישר את שיעור המס המוטב על דירת מגורים מזכה היות ולדידו אין עסקינן בדירת מגורים מפאת שהמצב התכנוני המקורי של הנכס הינו מחסן ולא דירת מגורים.

 

דעת המיעוט

השופט הרי קירש פסק ש"אם השימוש בנכס למגורים איננו מותר על פי דין אזי הוא לא ייחשב דירת מגורים, אף אם מתגוררים בו למעשה ואף אם הותקנו בו מתקנים דרושים. זהו, לדעתי, דין המקרה דנן, וכך גם בכל אותם מצבים, היפותטיים ואף אמתיים, של מגורים ברפתות, לולים, חנויות, מבני תעשייה וכו' (כל עוד לא אושר השימוש החורג כדין)... פי המבחן המוצע, זהותו הבסיסית של נכס שאובה מהדין הכללי (ובפרט מדיני התכנון והבנייה) והיתר הבנייה על פיו נבנה הנכס מהווה עבורו 'תעודת זהות'. מהות או זהות הנכס נקבעת על פי הגדרתו החוקית, אף אם הבעלים או החוכר עשו מאמץ - בניגוד לדין - לשוות לו אופי אחר... גישה זו מגשימה מספר תכליות: היא מקדמת הרמוניה חקיקתית בכך שנכס מקרקעין לא ייחשב 'דירה' לעניין החוק אם כלל לא מותר על פי דין להתגורר בו; היא מקדמת ודאות ויציבות בהבנת החוק ובפרשנותו מפני שלכל נכס יש 'תעודת זהות' תכנונית המספקת מענה ברור לשאלת היות הנכס 'דירה' אם לאו; היא עולה בקנה אחד עם ההסדרים השונים בחוק מיסוי מקרקעין עצמו (רובם הקלות במס) המיוחדים לדירות מגורים כאשר אין כל בסיס לסבור כי המחוקק התכוון למנות בקרב ה'דירות' המוטבות מחסנים, לולים ובתי מלאכה למיניהם רק בשל כך שעברו הסבה בלתי חוקית למגורים.


כבוד השופט לא מוכן היה לבדוק אם ניתן יהיה לתקן את הרישום בעירייה בעתיד וקבע ש"זהותו של נכס מקרקעין כדירה נקבעת לפי היתר הבנייה המסויים שניתן בקשר לאותו נכס, ולא לפי השימושים ואחוזי הבנייה האפשריים (באופן כללי) בהתאם לתוכניות בניין העיר החלות על האזור המדובר "

לאור כל האמור לעיל, דחה השופט הרי קירש את טענות הנישום.

 

דעת רוב

חבר ועדת הערער רו"ח צבי פרידמן


חוק מיסוי מקרקעין נעדר הגדרה למונח דירה. לית מאן דפליג, שכאשר ביטוי השגור בפי הבריות אינו מוגדר בחיקוק, יש לפרשו לפי המשמעות הרגילה והפשוטה שמייחסים לו בני אדם. המשמעות הפשוטה שמייחסים בני אדם למונח "דירה" היא מערכת של חדרים שניתן לגור בה ואין נפקא מינה ל"זהותו" של הנכס מבחינת דיני התכנון והבנייה.

 

        פרשנותו של השופט הרי קירש שלפיה המונח דירה תיבחן לפי חוקי התכנון והבניה וללא קשר לכלל ש"לא יהא חוטא נשכר", עשויה להוביל לתוצאות לא סבירות ויתכן בלתי רצויות, כגון: נישום שהסב מחסן גדול לדירת מגורים ורכש דירה אחרת שנבנתה לפי חוקי התכנון והבנייה. לפי שיטתו של השופט הרי קירש, הדירה האחרת מהווה דירה יחידה.

 

לפי המבחן המוצע ע"י חברי כב' יו"ר הוועדה, התשובה היא חיובית היות וה"דירה" שהוא מתגורר בה כיום אינה "דירה" כלל (אלא מחסן) ואילו לפי ההגדרה הפשוטה בלשון בני אדם, לראובן יש "דירה" כיום ורכישת הדירה האחרת לא אמורה להיות בגדר "דירה יחידה". תוצאה זו שאין לראות בדירה האחרת כדירה "יחידה" בידי ראובן תואמת את הכלל ש"לא יהיה חוטא נשכר".

 

לסיכום, אין לאמץ את מבחן זהותו של הנכס מדיני התכנון והבנייה כמבחן עצמאי העומד בפני עצמו ואין לעשות זאת ע"י בית המשפט בדרך של פרשנות יצירתית. בית המשפט מוסיף וקובע שיש לבחון את הסוגיה דידן לאור הכלל "שלא יהא חוטא נשכר", לפיו אין זה ראוי שמפר חוק ייהנה מפירותיו, ברם יש לדון בהתאם לנסיבות חומרת העבירה והאינטרס הציבורי וחזקה על בית המשפט שיידע להפעיל שיקול דעת ראוי ושום שכל בנושא זה.

 

חבר הועדה צבי פרידמן התיר לנישום לתבוע הטבות של דירת מגורים מהסיבות הבאות:


א. הרישום בטאבו וגם הרישום בעירייה הוא של דירת מגורים.

ב.  התשריט של בית משותף שבצו הבית המשותף רשום כדירה.

ג.  הדירה עברה מספר בעלים לאורך כל השנים והעירייה, באישורה להעברות, לא התנגדה להעברות אלו.

ד.  הנישום שרכש את הדירה כ"דירת מגורים".

ה.  בהסכם הרכישה של הנישום מתואר הנכס כדירה בת 2 חדרים.

ו.   הנישום הצהיר לרשות המיסים על רכישת דירת מגורים ושילם מס רכישה לפי מדרגות המס שחלו

     באותה עת ברכישת דירת מגורים. המשיב קיבל הצהרה זו ולא הסתייג ממנה.

ז.  הדירה שימשה למגורי אדם במשך עשרות שנים והיו קיימים בו כל אותם המתקנים הדרושים כרגיל

     למגורים.

ח.  במשך תקופה ארוכה לא היו הנישומים מודעים לייעוד התכנוני המקורי של הנכס.

ט.  רק בעת המכירה בשנת 2012 גילה הרוכש הפוטנציאלי שבהיתר הבניה יועד הנכס כגראז'.

י.   עם היוודע לנישומים בעיית הייעוד התכנוני המקורי של הנכס, פנו לרשויות המתאימות בבקשה

     להסדרת פגם זה ולשינוי יעוד הנכס לדירת מגורים שלא צלחה בידם היות ולדידם האדריכל מטעמם,

      אשר הגיש את הבקשה ל"שימוש חורג" בטעות.

יא. הרשויות לא פעלו כלל וכלל לפנות את הדירה מיושביה והשלימו עם היות הדירה דירת מגורים.

יב.  העירייה אף לא רשמה בטאבו הערת אזהרה על שימוש חורג ולא הפעילה כל אמצעי אכיפה.

 

 

 

לאור כל האמור לעיל לסיכום קבע בית המשפט שאין להפעיל את הכלל "שלא יהא חוטא נשכר"

 

 

חבר הוועדה מכיה לזר

הסכים עם דעתו של רו"ח צבי פרידמן והוסיף יש לאבחנו מפסק דין גיא שהיות ושם הופעלו הליכים פליליים ע"י העירייה ובהסכם המכר נכתב שהרוכש מתחייב שהנכס יחדל לשמש למגורים ויוסרו ממנו מתקנים דרושים ופינוי הדיירים, כך שבהכרח לא יוכל לשמש כדירת מגורים על ידי הרוכשים.

 

Share by: