פיצוי בגין השבת מקרקעין לרמ"י עקב שינוי ייעוד בהתאם לחוזה החכירה, אינה בגדר הפקעה



 

בו"ע פנינה ויטנר ואח' נידון מקרה של נישום שחתם על הסכם חכירה עם רמ"י.  בהתאם לסעיף 15 להסכם החכירה, במקרה של שינוי ייעוד השטח המוחכר, רמ"י תהא רשאית להביא לסיום החכירה ובתמורה תשלם רמ"י לחוכר פיצוי כספי.

 

בשנת 2012 ועקבות מתן תוקף לתכנית מח/286, שונה ייעוד המקרקעין מ"חקלאי" ל"כריה וחציבה". כתוצאה משינוי הייעוד דרש הנישום פיצוי מרמ"י פיצוי בגין השבת הקרקע. לאחר דין ודברים עם רמ"י חתם הנישום על הסכם פשרה שלפיו הוא יקבל פיצוי בסכום של 508 אלף ₪.

לית מאן דפליג שהשבת המקרקעין לרמ"י מהווה מכירה. מכירה זו דווחה כהפקעה שזכאית לשיעורי מס מוטבים היות, ולדידי הנישומה, השבת המקרקעין נעשתה בניגוד לרצונם ולכן מבחינה מהותית, בהינתן מעמדה של רמ"י, יש לראות בהשבה כהפקעה.

מסמ"ק טען שמקור הפיצוי הינו במערכת חוזית שהייתה בין הצדדים ולא בהפקעה. יתרה מכך, בהסכם החכירה שמורה לרמ"י הזכות לדרוש את השבת המקרקעין ולשלם בגין כך פיצוי ולכן אין המדובר אפוא בהפקעה.



דיון והכרעה

רקע נורמטיבי

סעיף 48ג לחוק קובע ש "במכירת זכות במקרקעין שהיא הפקעה או מכירה שלפי סעיף 65 רואים בה את המוכר כמוכר חלק יחסי מהזכות במקרקעין - לגבי החלק האמור - יינתן למוכר זיכוי מן המס שהוא חייב בו, בסכומים ..."

 

בחוק אין הגדרה למונח "הפקעה". בפסיקה, אומצה הגדרה שבספרו של א' קמר שפיה "הפקעה הינה רכישה כפויה של זכויות פרטיות במקרקעין, המתבצעת על-ידי המדינה או מטעמה, למטרה ציבורית, ומתלווה בתשלום פיצויים (השווה א' קמר, דיני הפקעת מקרקעין"

 

בסעיף 15 להסכם החכירה נכתב 'הוסכם בין הצדדים כי במקרה שהרשויות המוסמכות ישנו את ייעוד השטח המוחכר או של חלק ממנו למגורים ו/או לתעשיה ו/או לצרכי ציבור על ידי תכנית בניין עיר בעלת תוקף, רשאי המחכיר, על אף כל האמור בחוזה זה, להביא לידי סיום מוקדם את תקופת החכירה של המוחכר, או של החלק שלגביו שונה הייעוד, על ידי הודעה מוקדמת של שנה אחת לפחות. במקרה זה יהיה זכאי החוכר לפיצוי עבור זכויות חכירה במוחכר בהתחשב עם המטע."

 

מקור ההפקעה הנטענת לכאורה הנו כניסתה לתוקף של תב"ע מח/286, אשר שינתה את יעוד הקרקע מחקלאי לכריה וחציבה.

 

סעיף 188(א) לחוק התו"ב קובע כי " מותר לועדה המקומית להפקיע על פי חוק זה מקרקעין שנועדו בתכנית לצרכי ציבור".

 

בסעיף 188 (ב) נקבע שצרכי ציבור הינם דרכים, גנים, שטחי נופש או ספורט, שמורות טבע, עתיקות, שטחי חניה, שדות תעופה, נמלים, מזחים, תחנות רכבת, תחנות אוטובוסים, שווקים, בתי מטבחיים, בתי קברות, מבנים לצרכי חינוך, דת ותרבות, מוסדות קהילתיים, בתי חולים, מרפאות, מקלטים ומחסים ציבורים, תחנות משטרה ותחנות שירות לכיבוי אש, מתקני ביוב, מזבלות, מתקנים להספקת מים וכל מטרה ציבורית אחרת שאישר שר האוצר לענין סעיף זה.

 

צא ולמד, ששינוי ייעוד לכריה וחציבה אינו ייעוד ציבורי ולכן לא ניתן להפקיע מקרקעין לצורך כך.

 

 

סיכום

מדובר במכר מוסכם שייסודו בהסכם החכירה ולא בפעולת הפקעה בלתי רצונית החייבת בשיעורי מס רגילים.

 


Share by: