צור קשר
073-2903040 | 0545-575212
baruchadv1@012.net.il

בפס"ד אום פתרונות נידונה השאלה, האם איגוד שרכש מקרקעין בטרם השלמת רכישתם, נחשב "איגוד מקרקעין", ורכישת מניותיו חייבת במס רכישה לפי שווים המלא של המקרקעין?


רקע עובדתי

א.    החברה חתמה על הסכם לרכישת זכויות בנכס מקרקעין, כאשר 10% מהתמורה משולמת למוכר במועד

        החתימה על ההסכם ויתרת התמורה תשולם בתוך שנה.

ב.    בפרק הזמן שממועד החתימה עד למועד התשלום, החברה הגיעה למסקנה כי לא תוכל לעמוד בתשלום

        ובעלי מניותיה החליטו להתקשר בהסכם למכירת מניותיה.

ג.    הנישומה רכשה 80% ממניותיה של החברה, באופן המאפשר את תשלום יתרת התמורה בעד הזכויות

       במקרקעין שנרכשו.


מסמ"ק טען שבמועד רכישת המניות היית החברה איגוד מקרקעין ורכישת המניות חייבת במס רכישה על כל שווי המקרקעין למרות שטרם שולם בעדם.

 

רקע נורמטיבי

סעיף 1 לחוק קובע את ההגדרות הבאות:

א.     זכות במקרקעין - בעלות או חכירה לתקופה העולה על עשרים וחמש שנים, בין שבדין ובין שביושר.

ב.     מכירה של זכות במקרקעין - כוללת "הענקתה של זכות במקרקעין, עברה, או ויתור עליה, וכן גם הענקתה

        של זכות לקבל זכות במקרקעין, או העברה או הסבה של זכות לקבל זכות במקרקעין."

ג.      איגוד מקרקעין -  איגוד שכל נכסיו, במישרין או בעקיפין, הם זכויות במקרקעין.


הוראת סעיף 9 לחוק קובעות שבפעולה באיגוד מקרקעין ישולם מס רכישה בסכום שהייתה חייבת מכירת זכות במקרקעין. קרי, החיוב במס רכישה בגין הפעולה באיגוד יהא בהתאם לשווי המקרקעין אילו נמכרו על ידי החברה ואין נפקה מינה לעובדה שבמועד מכירת המניות טרם שולמה מלוא התמורה עבור המקרקעין.

 

דיון

במקרה שלפנינו, אין כל ספק כי בידי החברה "זכות במקרקעין" כמשמעותה בחוק מיסוי מקרקעין וזאת למן מועד החתימה על הסכם רכישת המקרקעין והחל ממעוד זה היא נחשבת  "איגוד מקרקעין".

הגדרת "איגוד מקרקעין" נסובה על שאלת קיומן של "זכויות במקרקעין" כמשמעותן בחוק מיסוי מקרקעין וככל שזכויות במקרקעין כהגדרתן בחוק קיימות בידי החברה, וככל שאין לחברה דבר מה נוסף מעבר לאותן זכויות (או שאותו דבר נוסף הוא טפל לזכויות במקרקעין) הרי שלפנינו "איגוד מקרקעין".

למתור לציין ששאין רלוונטיות לעובדה שמבחינה חשבונאית אין לרשום את הקרקע במאזני החברה היות וטרם שולמה.

בית המשפט מציין את פס"ד איסתא נכסים שם נקבע שתשלום מס רכישה, בעת תשלום דמי היוון ותשלום מס רכישה המוטל על רוכש המניות בחברה בעלת הסכם היוון הזכויות אינו מהווה כפל מס, אלא מהווה תשלום מיסים בשלבים שונים ובצדדים שונים של עסקאות שונות ומס רכישה יכול שיוטל מספר פעמים, כמספר העסקאות, ואין בדבר כל רבותא.

בית המשפט מציין שבפס"ד שעלים נפסק ש"ההוראה הכללית שבסעיף 19 לחוק המיסוי קובעת כי בעסקאות "רגילות" יום המכירה לעניין חישוב השבח והמס הוא "היום שבו נעשתה המכירה". יום זה הוא היום שבו התקשרו הצדדים לעסקה בהסכם תקף ולא היום שבו הושלמה העסקה מבחינה קניינית.... ההיגיון העומד מאחורי קביעת יום המכירה למועד האמור הוא שבמועד זה התרחשה התמורה במערך הזכויות של הצדדים לעסקה. כלומר, במועד זה ניתן לומר כי נוצרה לצדדים הנאה כלכלית מהעסקה, שהיא למעשה "אירוע המס" אליו מכוון חוק המיסוי. ההיגיון האמור, הנגזר מתכליתו של החוק, חל גם לגבי מכירה שלא נעשית בדרך של עסקה "רגילה"...."

 

צא ולמד שיום ההתקשרות בהסכם לרכישת המקרקעין הוא הקובע ולא המועד שבו שולמה מלוא התמורה, כפי שמנסה הנישומה לטעון ומס הרכישה יחושב לפי שווי המלא של המקרקעין ואין נפקה מינה לעובדה שטרם שולם בגין המקרקעין.


Share by: